“Dünya durdukça, eserlerimi gören aklı selim sahiplerinin, çabamın ciddiyetini göz önünde bulundurarak bana insaf ile bakacaklarını ve hayırlı dualarla anacaklarını umarım inşallah”
El-fakiru'l Sinan

9 Ocak 2008 Çarşamba

Kaya Çelebi Camii

Kaya Çelebi Camii

Eski Van'ın Orta kapı Mahallesi’nde Hüsrev Paşa Külliyesi’nin doğusunda surlara yakın bir yerde bulunmaktadır. Vakfiyesine göre Kaya Çelebizade Koçi Bey tarafından 1660 tarihinde yapımına başlanmış, ancak Koçi Bey'in idam edilmesi üzerine 1663 yılında Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tarafından tamamlatılmıştır. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu onarımlardan sonra, ibadete açılmıştır.

Cami, kare planlı ve tek kubbeli harim ile kuzeyindeki beş gözlü son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kuzey batı köşede minaresi bulunmaktadır. İki renkli kesme taşlarla inşa edilmiş olan caminin cepheleri, değişik formlarda pencerelerle hareketlendirilmiştir. Ayrıca kuzey cephenin ortasına camiye giriş sağlayan kapı yerleştirilmiştir. Bu cephedeki kapı ve pencerelerde bitkisel ve geometrik süslemeler yer almaktadır.

İç mekânda düzgün kesme taştan yapılmış mihrap, kareye yakın dikdörtgen görünüşlü olup, geniş bir yüzey ortasında üç dilimli kemerle kuşatılmış beş kenarlı ve mukarnas kavsaralı bir nişe sahiptir. Kuzey batı köşedeki minaresi, kare kaideli ve silindirik gövdelidir. Şerefeden sonra kısa bir petek ve külahla son bulmaktadır. Eski Van’daki Osmanlı devrinin önemli yapılarından birini teşkil etmektedir.